PRAZNIČNE DELAVNICE 2016, 4.3.2016, 16:30 do 18:00, Večnamenska dvorana Vitomarci

2. 3. 2016 Petra B. (Občinska uprava)
Kultura, Razno, Tečaj, delavnica, predavanje, Za otroke
vitomarci 48 a, 2255 Vitomarci
Termini
04.03.2016 ob 16.30
Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog

Poročilo o dogodku

PRAZNIČNE KREATIVNE DELAVNICE 2016 V KUD VITOMARCI

V Vitomarcih, v Občini Sv. Andraž v Slovenskih goricah, izvajamo kreativne delavnice za otroke in mladostnike že od leta 1998 dalje. Delavnice smo najprej izvajali kot projekt v času poletnih počitnic in so v prvih letih potekale strnjeno en delovni teden po štiri ure na dan. Ker pa smo sledili interesom udeležencev delavnic, smo način dela in vsebine vse bolj spreminjali in prilagajali aktualnim potrebam. V zadnjih letih delavnice izvajamo občasno čez vse leto pred prazniki ali v sklopu kakšnih pomembnih prireditev. Poletne oz. počitniške delavnice pa smo skrajšali na dva dni. Takrat otroke v sklopu projekta peljemo tudi v kino v Maribor. V lanskem letu smo tako izvedli enajst delavnic. Posamezne delavnice, ki traja devetdeset minut, se udeleži med trideset in petinštirideset otrok in mladostnikov, starih od treh do osemnajst let.

V letošnjem letu smo izvedli že dve delavnici; prvo v januarju s pustno tematiko, ko smo pripravili barvne trakove za okrasitev naše občine v pustnem vzdušju. Drugo delavnico smo imeli 4. marca v povezavi s praznovanjem Dneva žena in Velike noči. Te delavnice se je udeležilo 38 otrok in mladostnikov, od tega je bilo šest prostovoljcev oz. animatorjev. Izdelali smo rožice iz papirja in z njimi okrasili oder za proslavo, ki je bila v nedeljo, 6. marca v počastitev Dneva žena. Barvali smo pirhe, izdelovali piščančke in zajčke. Otroci so svoje izdelke lahko odnesli domov. Delavnice je finančno podprla naša občina.

Projekt Praznične in poletne kreativne delavnice je primarno socialno preventivno naravnan program, ki je namenjen otrokom in mladostnikom, predvsem osnovnošolcem in srednješolcem, kateri se v času počitnic in tudi sicer med letom želijo vključiti v aktivnosti z namenom skupinske organizirane porabe prostega časa. Ponudimo jim nekaj idej za ustvarjalno in samostojno preživljanje počitnic in tudi nekaj kreativnih idej v smislu priprave na praznike ali druge pomembne dogodke med letom. Cilj programa je kvalitetna poraba prostega časa, kar želimo doseči z delavnicami, kot so kreativne delavnice, spoznavanje samega sebe in sobivanje ter ustvarjanje v skupini, spoznavanje domačega kraja, tradicije, navad, posebnosti. Metoda dela je delo s skupino in delavnica, tj, sklop socialnih iger ter tematsko vodenih diskusij. Preko iger želimo otroke spodbujati k intelektualni in čustveni udeležbi, kakor tudi k telesnim aktivnostim, kar le ti lahko doživljajo kot zabavno in koristno izkušnjo, hkrati pa imajo možnost svoja doživljanja izmenjati z ostalimi člani v skupini.

V skoraj dveh desetletjih izvajanja programa, smo pri starših pridobili zaupanje in dobro podporo. Vse pogosteje se dogaja, da se udeleženci delavnic odločajo za sodelovanje tudi, ko odrastejo in se nam pridružijo kot prostovoljci. V zadnjih letih se delavnic udeležujejo tudi nekateri starši in tako ustvarjajo skupaj z otroci. Prav tako se vključujejo v delavnice otroci staršev, ki so sami nekoč bili udeleženci. Veliko otrok, ki so vključeni v delavnice, se v nadaljevanju odloči za sodelovanje v drugih sekcijah našega društva, kot so recitatorska, pevska gledališka itd. V projekt je letno vključenih ok. petnajst prostovoljcev. Vodijo ga štiri izkušene mentorice. Vsi vključeni v projekt delamo na prostovoljni bazi v svojem prostem času, običajno je to ob petkih popoldan. Izjemnega pomena za nas je, da tudi predstavniki domače občine prepoznavajo pomen naše socialno preventivne dejavnosti, ki je med drugim vsekakor povezana z ohranjanjem in razvijanjem ljubiteljske kulture ter da Občina tovrstna naša prizadevanja in aktivnosti tudi finančno podpre.

                                                                     Predsednica KUD Vitomarci: Valerija Ilešič Toš