Vabilo DRUŠTVA GOSPODINJ, 26. 6. 2016, Večnamenska dvorna Vitomarci in Muže

15. 6. 2016 Petra B. (Občinska uprava)
Prireditev, Razno, Razstava, Za zdravje
Večnamenska dvorana Vitomarci in Muže, 2255 Vitomarci
Termini
26.06.2016 (nedelja) ob 09:30
26.06.2016 (nedelja) ob 12:00

Poročilo o dogodku

Odzivnost v Program SVIT v naši občini

 

Program SVIT je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V program so vabljeni prebivalci Slovenije v starosti od 50 do 74 let na vsaki dve leti.

Po zadnjih podatkih NIJZ se v naši občini v Program SVIT odzove pod 50 % vabljenih. Dobra polovica občanov torej izpusti priložnost za pregled, ki je financiran s strani ZZZS. Presejalni program omogoča, da predrakave spremembe in raka odkrijemo tako zgodaj, da je zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše.

Z željo po večji odzivnosti v program je v nedeljo, 26. 6. 2016, v večnamenski dvorani Vitomarci potekalo predavanje o Programu SVIT. Ines Emeršič, dr. med., specializantka družinske medicine je predstavila strokovni medicinski vidik raka na debelem črevesu in danki. Silvestra Brodnjak je predstavila svojo vlogo ambasadorke Programa SVIT in rezultate, ki jih njena prizadevanja prinašajo v lokalni skupnosti. Marija Hanželj iz NIJZ je predstavila odzivnost vabljenih občanov v program v obdobju od leta 2010 do 2015. Samo v letu 2014 se je v program odzvalo več kot 50 % vabljenih, in sicer 61 %. Razlogov, zakaj je odzivnost že v naslednjem letu ponovno padla pod 50 %, je verjetno več.

Osrednja gostja Marija Hrvatin je zbranim predstavila knjigo z naslovom »Diagnoza, ko zastane dih«, v kateri je predstavila svojo izkušnjo z rakom na debelem črevesu. Odkrit je bil, ker se je odzvala na vabilo Programa SVIT ter si s tem rešila življenje. Njena pripoved in odlomki iz knjige, ki jih je prebrala prijateljica Alenka Preskar, so marsikomu orosili oko. Vsem prisotnim je podarila knjige, za katere verjamem, da bodo šle iz rok v roke. Marija nam ponuja možnost, da se iz njene zgodbe oborožimo z znanjem, kako prehiteti enega najbolj zahrbtnih uničevalcev življenj, zato svoje izkušnje širi med ljudmi. Kot je napisala v knjigi: »Sovražnika je treba spoznati, da ga lahko premagamo.«

Istega dne v popoldanskem času pred Lovskim domom v Müžah so občani imeli priložnost, da se ob spremstvu študentk medicine sprehodijo skozi napihljiv model debelega črevesa in se seznanijo z vsemi spremembami, ki se tekom življenja lahko pojavijo v debelem črevesu.

 

SVIT lahko reši življenje tudi vam, zato ne oklevajte. Vključite se v program in k temu spodbudite še svoje bližnje.

 

Marija Hanželj, NIJZ