Cerkev Svetega Andreja

Kapele v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Znamenje ima več pomenov, vedno pa označujemo z znamenji tisto, kar nas na nekaj spominja, opozarja ali nekaj posebnega pomeni. Večinoma so sveta znamenja postavljena sredi vasi ali ob križiščih, današnje lokacije nekaterih kapel (so danes izven poti) pa nam pričajo na stara križišča, poti ali ceste. (Andrej Omulec, Sveti Andraž in mi 1513-2013)

VERŠIČEVA KAPELA (Drbetinci)

Nahaja se na v »zgornijh« Drbetincih na križišču. Zgrajena je bila okrog leta 1920. Ustno izročilo govori, da naj bi bila na tem kraju umorjena dva izdelovalca košev, po domače so jima rekli »tutoša«. Skesan morilec pa naj bi zaradi pokore postavil kapelo. Pod kapelo naj bi bil tudi njun grob.

VAŠKA KAPELA (Sp. Drbetinci)

V spodnjih Drbetincih se nahaja tretja najstarejša kapela. Stoji na ostanku nekoč vsesplošne cerkvene lastnine. Okrog leta 1476 so Turki plenili po spodnji Štajerski. Vas Drbetinci je ostala nedotaknjena, saj je po pripovedki bila zavita v meglo, zato so jo Turki zaobšli in v zahvalo temu so vaščani Devici Mariji zgradili kapelo. Doživela je tudi žalostno usodo, saj je bila delno porušena v prometni nesreči, a so jo zatem obnovili.

 ANTONEKOVA KAPELA (Drbetinci)

 

Kapela stoji v Drbetincih. Postavljena je leta 1788, kot zahvalo za srečno vrnitev iz sedemletne vojne Avstro-Ogrske. Postaviti jo je dala družina Čuček.  Kasneje so zemljišče kupili Pravdičevi. Med drugo svetovno vojno je lastnik bil zaprt skupaj z svojo ženo. Ženo so nemški vojaki ubili, sam se je rešil, a so ga kasneje vojaki ponovno ujeli ter zaprli v taborišče Dachau.

Mimo te kapele pa bi naj vodila tudi pot Cirila in Metoda. Na tej točki naj bi molila, saj bi v njunih časih tukaj naj bil križ. Pot bi ju od tod vodila k Sv. Duhu na Stari Gori. Tam bi naj bolehala grofica, ob obisku Cirila in Metoda pa naj bi ozdravela in njima v čast postavila cerkev.

Kapela je bila obnovljena leta 2018 v sklopu mednarodnega projekta Slovenija – Madžarska.

PAVLIČEVA KAPELA (Drbetinci)

 

Kapela se nahaja na slikoviti lokaciji pod cerkvijo. Mimo nje je včasih potekala glavna vaška pot. Na odločitev o njeni zgraditvi je vplival vremenski dogodek, ki se je zgodil na ponedeljek pred novim letom 1925. Lastniki kapele so bili lastniki gostilne, zato so dan pred tem imeli veselico. V ta namen so okrasili hišo z žico in trakovi. Naslednji dan je bila nevihta in v hišo je udarila strela. Kljub streli se nobenemu članu ni nič zgodilo, prav tako je tudi hiša ostala cela.
Zadnja obnova kapele je bila leta 2018 v sklopu projekta Slovenija - m

JANŽEKOVA KAPELA (Drbetinci)

Zgrajena je bila leta 1888, posvečena pa Lurški Materi božji. Stoji v Drbetincih. Kapela ima zvonik, v katerem nikoli ni bilo zvona, notranjost ima oltar s kipom Marije. Kapelo so postavili v zahvalo, da so vsi člani družine ostali živi, ko jim je pogorela hiša.

ČERNELOVA KAPELA (Vitomarci)

   

Kapela stoji v Vitomarcih, postavljena je bila leta 1928 in je posvečena Mariji. V notranjosti kapele je oltar s kipom Marije, na oltarju je tudi križ. Kapelo so postavili svojci v spomin padlemu vojaku v prvi svetovni vojni. Med drugo svetovno vojno pa so podstrešje kapele uporabljali za skrivanje osnovnih življenjskih potrebščin.

VAŠKA KAPELA (Vitomarci)

 

Kapela stoji v Vitomarcih. Ima zvonik brez zvona, zvonik pa se nahaja nad oltarjem. Na zunanji strani kapele je križ. V neposredni bližini kapele je med drugo svetovno vojno strmoglavilo več letal. Iz njih so nato začeli odtujevati uporabno. Enega izmed odtujevalcev so ameriški letalci obstrelili, bežal je in umrl tik pred kapelo.

 

TEŽAKOVA KAPELA (Vitomarci)

   

Stoji v Vitomarcih. Zgradili so jo leta 1900, posvečena je Mariji. Kapela je manjše velikosti in je zgrajena iz oseškega kamna. Ta kapela je bila včasih Kovačeva. Pri Kovačevih je bilo več otrok in nobeden se ni poročil. Imeli so veliko kmetijo in oče je vsakemu otroku zapustil kos zemlje. Eden izmed otrok je umrl in temu ni mogel dati zemlje, zato mu je postavil kapelo. Kasneje je kapela z vsem ostalim posestvom prešla v roke služkinje Matilde Težak in od takrat naprej je ta kapela Težakova.

 

VAŠKA KAPELA (Hvaletinci)

   

Okoli leta 1050 je bila za verske potrebe v zgrajena Hvaletincih zgrajena kapela. Zemlja, na kateri stoji kapela, je ostala cerkvena last. Je izredno velika z zvonikom in z zvonom v notranjosti kapele pa je kip Marije, ki meri nekaj manj kot je naravna velikost. Kapela je posvečena Mariji sedmih žalosti. Kip Marije ima v srce zapičen nož, kar je še posebej zanimivo.

LOVREČEVA KAPELA (Rjavci)

 

Lovrečeva kapela stoji v Rjavcih na zasebnem zemljišču pred hišo. Postavil jo je lastnik okrog leta 2005, pravi, da si je to lokacijo izbral, ker ima tako vedno pogled na kapelo. Za gradnjo se je odločil zaradi svoje zaobljube pred nekaj leti, ki je povezana s stisko, ki jo je preživel.

 

JAKUPČEVA KAPELA (Novinci)

   

Postavljena je v Novincih, posvečena Mariji. Datum nastanka ni natančno znan, ocenjuje se, da je stara okrog 200 let. Lastnika sta bila t.i. »vencarja«. Uspelo jima je postaviti lastno hišo in sta v zahvalo postavila tudi kapelo.

KOŠEJAKOVA KAPELA (Novinci)

 

 

Kapela stoji v Novincih, nekoč so tam bili Smolinci, posvečena pa je Lurški Materi božji. Kapela ima zvonik, znotraj kapele pa je oltar s kipom Marije. Kapelo so postavili v zahvalo, saj naj bi edini sin lastnikov padel v studenec, globok 18 metrov in preživel. Kasneje je v neposredni bližini kapele pogorela kmetija in kapela je ostala nepoškodovana.

ZNAMENJE - KRAMBERGERJEVA KAPELA (Slavšina)

 

Zgrajena v 12. stoletju v spomin na zmago Slovanov nad Obri, ki so na nasprotnike metali čebelje panje. Po zmagi naj bi na tem mestu zapeli Slavo in od tod tudi ime Slavšina. Na poslikavi je podoba križanega Jezusa in dveh razbojnikov. Je druga najstarejša kapela na območju naše občine.

ŠEGULOVA KAPELA (Slavšina)

 

Postaviti jo je dal Martin Košar leta 1902, a danes ne vedo več točnega razloga postavitve. Kapela ima zvonik z dvema zvonovoma (manjši ima ime "Anton", večji pa "Janez"), ki še zvonita. Kapela se nahaja v Slavšini. Je večje velikosti z lesenim zvonikom, prepoznavna je po oltarju, na katerem je kip Marije.

VAŠKA (PETRIČEVA) KAPELA (Slavšina)

 

Postavljena naj bi bila okrog leta 1450 v zahvalo grofu, ki naj bi tem krajem podaril del zemlje. Stoji na stičišču treh far Sv. Antona - Cerkvenjak, Sv. Jurij in Sv. Andraž. Zvoni ob cerkvenih praznikih in v primeru smrti.

KOCMUTOVA (MÜLČEVA) KAPELA (Gibina)

   

Kapela se nahaja na Gibini. Na pogled je videti veličastna, v njej je kip Marije z Jezusom, ki je skoraj v naravni velikosti. Pravijo, da naj bi bila zgrajena leta 1890, postavili pa bi jo naj v zahvalo, da so pri hiši dobili duhovnika.

BRAČIČEVA KAPELA (Gibina)

   

Kapela stoji na Gibini in je posvečena žalostni Materi božji z Jezusom v naročju. Kapela ima lesen zvonik, v notranjosti kapele pa je oltar, na katerem je podoba Marije z Jezusom.

KOSTANJEVČEVA KAPELA (Gibina)

   
Kapela je na Gibini, zgrajena je bila leta 1923. Ima zvonik, v notranjosti pa oltar s tremi kipi, ki upodabljajo Sveto Družino. Strop je vzorčno poslikan, znotraj kapele je tudi napis »Jezus, Marija in sv. Jožef, stojte nam na strani v zadnjem boju!« Kapela je bila postavljena v zahvalo ob 25  letnici zakona prednikov bližnjih lastnikov.
 
Več podatkov o kapelah lahko najdete v knjigi Sveti Andraž in mi 1513-2013.
Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog

Znamenitosti v regiji